Mersul vieții e uneori static

Parcurg același drum pe care l-am parcurs în fiecare zi în ultima lună, un drum spre ocean, printre copaci ecuatoriali călcând pe pietre masive, de demult. Îmi amintesc cu claritate momentul în care am ajuns în locul acesta, mi-am scos șlapii din picioare și am țopăit din piatră în piatră până la ocean. Fiecare colțișor, fiecare copac și stâncă mi se descoperea și îmi oferea o părticică din identitatea proprie, o poveste, o picătură din magia vieții pe care o duc în adâncurile lor de atâta timp încât nici nu mai contează.
Acum totul e altfel. Totul e schimbat, acum e mai mult aici, mai puțin acolo. Pietrele, copacii sunt altfel, deși aceleași. Arată fix la fel ca la prima vedere, au aceleași povesti pe care sunt gata să ți le împărtășească dacă ești pregătit să le asculți, dar dacă le privești atent, mai au ceva ce nu aveau înainte.
Lumea se învârte cu o viteză extraordinară. Totul se schimbă cu fiecare suflare, cu fiecare mișcare care trece pe lângă noi, viața e într-o continuă fluiditate.
Îmi amintesc perfect prima zi în care am parcurs drumul pe care îl parcurg acum. Îmi amintesc gândurile, emoțiile, impresiile pe care le-am avut la fiecare pas. Privesc la zilele care au trecut, la oamenii care au călcat pietrele acestea, la caracterele și energiile care s-au impregnat în locurile acestea. Mă văd pe mine atunci și pe mine acum. Cât timp zici că a trecut? O zi, un an, o viață, mai multe vieți? Ah, o lună numai. Poate două, pe nerăsuflate.
Nu s-au întâmplat multe dacă stai să numeri acțiunile una câte una. Nu s-au întâmplat multe lucruri vizibile, dar oh, câte s-au schimbat…cât m-am schimbat…
Să trăiești într-un hotel e o viață interesantă. Să vezi toți oamenii care vin și pleacă, să le asculti poveștile, visele, fricile, să le simți prezența, mai confortabilă sau mai neplacută, mai puternică sau mai slabă, să îi accepți sau să îi ignori, să vezi cum energiile lor influențează locul din jur, să îi observi cum te influențează pe tine.
Fiecare zi e o ocazie minunată de a merge cu valul schimbării. Fiecare zi e o alegere personală spre mai bine, spre mai rău sau spre la fel. Schimbarea poate însemna și stagnare, blocaje, noduri grele pe firul vieții. Schimbarea e de multe feluri și de multe alegeri. Schimbarea e cu consecinte. Abia acum, când oamenii vin și pleacă mai des ca de obicei îmi dau seama că influența lor asupra mea, energiile pe care le transmit, stările pe care le preiau de la ei sunt mai puternice decât credeam. Îmi dau seama câtă putere are fiecare gând pe care îl gândim, fiecare cuvânt pe care îl rostim și privire pe care o aruncăm la întâmplare. Cât de greu este să ne controlăm uneori, cât de greu este să cântărim consecințele acțiunilor noastre, cât de greu este să ne controlăm gândurile care ne asaltează mereu și nu ne dau răgazul de a vedea limpede…

Într-o lună am întâlnit oameni cu care am avut discutii interminabile, oameni de care fugeam, nevrând să fiu acoperită de problemele lor pe care le aruncau în stânga și în dreapta, oameni lângă care nu simțeam nevoia să vorbesc, oameni cu care mă simțeam bine schimbând banalitati, oameni explozivi, oameni tăcuti, frustrați, suspiciosi, obosiți, fericiți, nepăsători, mistici și superficiali. Oameni care nu știu de ce sunt oameni și oameni care sunt bucurosi că sunt oameni. Am întâlnit oameni și oameni. Fiecare din ei și-a lăsat amprenta asupra mea, fiecare a lăsat măcar un cuvant, o privire, sau o urmă adâncă, fiecare e parte din ce sunt acum și nu eram înainte de a-i întâlni. Am învățat multe în locul acesta, așa, nefăcând nimic, doar trăind.

Diminețile pe marginea oceanului sunt bucuria pură a vieții primordiale. Totul e limpede, clar și diafan dimineața, pe malul oceanului. Toate începuturile sunt simple. Noi le complicăm fără sens. Le complicăm din frică, din îndoială, din neștiință și neputință.

Lecția dorințelor și a vizualizării consecințelor propriilor actiuni: o energie nemanifestată poate exploda într-un fel urât și poate avea consecințe mult mai rele decât dacă o manifești. Dar în momentul în care o manifești, trebuie să fii pregătit să îți asumi consecințele ei, lucru care duce la lecția responsabilității. Totul se leaga în lumea aceasta, totul are un sens.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.